Kampanja för en republik.

Från Republikanska Föreningens hemsida

Republik = Demokrati
Republikanska Föreningen är en förening som arbetar för att Sverige ska bli en republik, dvs. att statschefen väljs av folket på ett demokratiskt sätt.

I dag är Sverige en monarki. Vår statschef är kung Carl XVI Gustaf. Han har inte fått sitt jobb på grund av sin kompetens eller för att folket har valt honom. Monarki innebär nämligen att man ärver sitt ämbete. Redan när Carl Gustaf föddes var det bestämt att han skulle bli kung. Vi i Republikanska Föreningen tycker att monarki är ett förlegat och odemokratiskt system. Vi vill i stället införa republik i Sverige, så att svenska folket självt får bestämma vem som ska vara statschef.

De allra flesta länder är i dag republiker. I vår närhet finns t.ex. Finland, Island, Estland, Lettland, Litauen, Tyskland och Frankrike. Även länder som USA, Brasilien, Indien och Sydafrika är republiker.

Partipolitiskt obunden
Republikanska Föreningen är partipolitiskt obunden. Alla är alltså välkomna som medlemmar, oavsett vilken politisk uppfattning man har i övrigt.

Kungen är ju maktlös, så det spelar ingen roll att vi har monarki.
Republikanska Föreningen anser för det första att vår statschef, som är en symbol för Sverige, ska tillsättas genom demokratiska val vare sig denne har politisk makt eller inte. För det andra så är varken kungen eller drottningen maktlösa utan kan med skenbart harmlösa påståenden ha stor inverkan på den allmänna opinionen.

Men kungen är ju så trevlig!
Kungen hade fötts till vår statschef även om han hade varit otrevlig. Republikanska Föreningen vänder sig mot att Sveriges statschef föds till sitt ämbete.

Hur ska Sverige kunna marknadsföra sig utan kungen?
Vi anser att en demokratiskt vald statschef skulle ge en mer rättvis bild av Sverige ute i världen. Dessutom borde en statschef som är vald med sin kompetens och sina meriter som grund kunna marknadsföra vårt land bättre.

Kungahuset står för värdighet och trygghet – kungen är en symbol hela folket kan samlas kring.
Nja – en symbol alla monarkianhängare kan samlas kring, möjligen. Och hur värdigt är det att frånta ett barn rätten att forma sitt eget liv, för att göra det till nationens maskot? Är det inte ganska sjukt att tillfredsställa ett folks behov av "trygghet" på det sättet?

Men visst har symboler och symbolhandlingar betydelse. Tänk till exempel på symbolvärdet i att införa republik! Snacka om pr för Sverige!

Monarkin är en svensk tradition och levande historia.
Dåliga seder ska förändras, även om de har en lång historia. Historien ska inte glömmas bort, men bör heller inte styra vår nutid.

Om en majoritet av svenska folket vill behålla monarkin är den väl inte odemokratisk?
Det är skillnad på opinionsmätningar och riktiga val – om frågan faktiskt kom upp till omröstning skulle nog många tänka efter lite mer. Kanske skulle monarkianhängarna ändå vinna, och det måste vi republikaner i så fall finna oss i.

Men alldeles oavsett vad majoriteten beslutar, är och förblir monarkin till sin natur antidemokratisk: den bygger på och förstärker uppfattningen att en människas släktband kan tillåtas bestämma hennes roll och inflytande som medborgare – och till och med få avgöra statsangelägenheter.

Hur går det till att byta statsskick, rent praktiskt?
För att avskaffa monarkin krävs två beslut i riksdagen, med mellanliggande riksdagsval, om en grundlagsändring.

Miljonärsbarn föds ju också till en privilegierad position... Man får helt enkelt acceptera att förutsättningarna är olika här i världen.
En miljonär bestämmer själv över sin egendom. Sverige ägs dock inte av Carl Gustaf Bernadotte och hans familj. Landet tillhör tvärtom alla svenska medborgare, som självklart bland sig själva utser sina representanter i direkta eller indirekta val. Eftersom vi gör det i alla andra fall, varför skulle vi inte göra det just när det gäller statschefsposten?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0