Vad är monarki?


Den svenska monarkin grundar sig på mer än tusenåriga traditioner. Monark – Kallas den statschef som ärver sitt uppdrag. Monarken är antingen kung eller drottning. En monark kan i vissa länder, eftersom han/hon inte är vald, vara enväldig härskare i landet, dvs diktator. Ett land som har en monark kallas för monarki.

Antalet kungar har under denna långa tid uppgått till fler än 70 personer, som alla kan anges vid namn.
Sveriges nuvarande Kung, Carl XVI Gustaf, tillträdde tronen den 15 september 1973 och är nr 74 i ordningen. Drottning Silvia är mor till kronprinsessan Viktoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine.

I kapitlet om demokratins historia kan du läsa att kungen har haft en stor makt i Sverige, men att den efter hand har ändrats och förminskats. Kungen har numera inte mycket makt alls. Kungens uppgift är mest att vara en ”symbol” för landet och göra utlandsbesök och ta emot utländska statschefer och att locka turister att besöka Sverige. Man kan säga att hans jobb är att upprätthålla någon slags vänskapsband med andra länder och visa ett gott yttre för omvärlden och ge Sverige ett bra rykte.

Vårat argument är bland annat att det kostar en massa pengar att ha en kung. Men det är viktigt att komma ihåg att avskaffandet av en monark också innebär införandet av en president som kanske är lika dyr i drift vilket vi också är medvetna om. Uppgifterna som kungen gör idag bör nämligen göras och om inte kungen gör dom så är det alltså någon annan som behöver utföra det.

Debatten vi vill skapa
är att statschefen skall antingen vara vald av folket och inte gått i arv eller att monarkin skall helt avskaffas och att en republik skall införas istället.

Det finns såklart fördelar med att ha en monarki också, kungahuset drar in enorma summor pengar varje år från turism och utlandsresor för att göra ''reklam'' för Sverige så det finns såklart bra delar med det med. Däremot vad som många svenskar inklusive vi inte tycker är relevant är att Sverige kallar sig själv för ett demokratiskt land ifall vi fortfarande har en uråldrig tradition med kungar och drottningar, när våra skattepengar läggs på saker som kunde ha gått till bättre ändamål, när kronprinsessan Viktorias bröllop skall betalas med våra pengar och extravaganta lyx middagar dras från våra löner.

Vi ifrågasätter om detta verkligen är rätt och vad som kan göras åt saken. Har vi makt som folk att göra något åt detta och förändra denna tradition? Är pengar och yta verkligen viktigare än att se till att man har ett demokratiskt land där våra pengar går till rätt ändamål? Har Sverige verkligen rätt att kalla sig en demokrati när vi samtidigt har en monarki?

Kommentarer
Postat av: fuck kungafamiljen

Tänkte bara säga att jag tycker inte att Sverige ska kunna kalla sig en demokrati när vi har monarki.

Det är inte demokraiskt!!!!!!

2009-12-01 @ 11:35:18
Postat av: kungen behövs

Kungafamiljen behövs och kungen behövs för Sverige. Ni fattar inte ett skit, det är tack vare kungen vi drar in pengar från andra länder. Det är en tradition vi haft i åratal och den bör fortsätta så!! Förresten lär dig stava, det heter faktiskt demokratiskt!!!!

2009-12-01 @ 11:38:54
URL: http://www.flashback.se
Postat av: Daniel Carlenfors

Well det sägs här att monarkin drar in enorma summor pengar till tex turismen i Sverige. Jag undrar var kommer den informationen ifrån? Såvitt jag vet så finns det ingen studie som visar att monarkin varken genererar pengar eller kostar pengar (mer än apanaget). Dvs det finns ingen statistiskt fastställd analys av detta påstående som styrker det. Jag själv har i alla fall inte hittat någon källa som styrker detta. Skulle vara roligt om ni kunde hitta den informationen och publicera den!



Ps. Angående tradition, i den svenska historien så finns det källor som hänvisar till ordet kung och vad en sådan gjorde under järnåldern i det som skulle bli Sverige. Kortfattat så är den äldsta "kungliga" traditionen att låta välja en manlig och kvinnlig TRÄL som fick titeln Kung och drottning, deras uppgift var sedan att gå till den högsta kullen i bygden och ha samlag för att på detta vis ge en bra skörd till nästkommande år.



Denna uppgift tar jag från Vilhelm Mobergs bok "Därför är jag republikan"

(Wiki länk till vem Vilhelm Moberg var http://sv.wikipedia.org/wiki/Vilhelm_Moberg#Romaner ) om någon är intresserad av att forska vidare om boken etc.



Något säger mig att det inte är denna "tradition" som åsyftas när rojalisterna säger att detta är en -"fin gammal tradition". Men det är klart man kan ju alltid väja en "lämplig" start för när man tycker en tradition skall börja. Ds.



//Daniel Carlenfors

2009-12-03 @ 19:20:22
Postat av: Stekta Sparvar

Tack för dina åsikter Daniel Carlenfors. Det är just därför vi diskuterar detta i våran nya blogg. Vill vill försöka få en bild från båda sidorna för at försöka skapa en slags debatt. Jag håller med dig helt och hållet dock!



// Admin Stekta Sparvar

2009-12-03 @ 19:42:20
URL: http://stektasparvar.blogg.se/
Postat av: Daniel Carlenfors

You are welcome! =)



Hoppas bara det blir en seriös debatt baserad på argument och inte bara känsloargument!

2009-12-04 @ 08:09:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0